Wij voorzien Nederlandse huishoudens van stroom sinds 2018.

 

Voorzie uw huis van stroom,

 

op uw manier.

Zonnepanelen op een dak van één van onze klanten

Zonnepanelen.

Met zonnepanelen of PV-panelen (Photo-Voltaïc) maakt u uw eigen stroom. De zon staat er toch en het enige dat we doen is gebruik maken van deze zonne-energie om deze om te zetten naar elektriciteit.

Een zonnepaneel bestaat doorgaans uit glas aan de voorzijde, glas of kunststof aan de achterzijde en een zonnecel hier tussenin. Het hoofdbestanddeel van een zonne-cel is silicium. Deze is verwerkt in 2 lagen. Onder invloed van licht ontstaat stroom tussen deze 2 lagen. Met deze stroom maakt u uw eigen elektriciteit.

Het zonnepaneel, zoals we het noemen, bestaat uit diverse onderdelen.

De Glas/folie variant heeft aan de voorzijde glas in het midden de zonnecel en aan de achterzijde een kunststof plaat. Het geheel is rondom afgewerkt met een aluminium lijst in zilver of zwart, zodat het een stevig en stabiel geheel wordt. Aan de achterzijde bevinden zich een 2 tal stekkers welke met andere zonnepanelen worden verbonden.

Dan is er nog de glas/glas variant. De achterzijde is dan van glas in plaats van kunststof. Dit zonnepaneel is doorgaans wat duurder en kent een langere levensduur en garantieperiode. Indien de beide glasplaten dezelfde eigenschappen kennen zal het beter bestand zijn tegen beweging door wind dan de glas/folie variant.

Deze laatste zal door het ontstaan van kleine scheurtjes een kortere levensduur kennen. Evengoed is de verwachte levensduur van dit zonnepaneel toch nog 25 jaar.

Naast de voornoemde mogelijkheden zijn er meer varianten op de markt. Voorbeelden daarvan zijn:

  • Flexibele foliepanelen
  • In het dak geïntergreerde panelen.
  • Panelen met gas-gevulde koeling (om een warmtepomp van warmte te voorzien)
  • Panelen met koelvloeistof gevuldekoeling (om een warmtepomp van warmte te voorzien)
  • Sanwichpanelen met geïntergreerde panelen

 

maar deze komen we niet zo vaak tegen .Behalve het dakpanpaneel. Onze adviseur kan hierover meer uitleggen in een persoonlijk gesprek.

Warmtepompen

Warmtepompen zijn er in verschillende soorten. Een warmte pomp is een duurzaam alternatief voor de gasketel. Wat is een warmtepomp eigenlijk ? Een warmte pomp werkt op elektriciteit en maakt gebruik van een al aanwezige warmtebron. Met deze warmte als energie wekt de pomp nog meer warmte op.

Het principe is natuurkundig zoals verdampen en condenseren. Bij het verdampen van vloeistof neemt het warmte op en geeft dit weer vrij bij het condenseren. Bij warmtebronnen moet u denken aan natuurlijke warmtebronnen als de aarde, buitenlucht of een waterbron (vijver, rivier..). Ook zien we wel zonnepanelen met daarachter een warmtewisselaar (PV zonnepaneel) of een zonnecollector om zodoende warmte te genereren dankzij de zon.

warmtepomp opstelling

Warmtepompen heb je in verschillende vormen:

  • De lucht/water warmtepomp (van lucht naar warm water om te douchen of het huis te verwarmen)
  • De lucht/lucht warmtepomp (een goed voorbeeld hiervan is de bekende airco)
  • De water/water warmtepomp (hierbij worden buizen gevuld met koelvloeistof in de grond geplaatst om een constante aanvoer temperatuur te krijgen)

De meest gebruikte oplossing is de eerste. Aangezien we meestal particulieren adviseren, is deze oplossing over het algemeen de beste keuze. In veel gevallen ontvangt u een interessante subsidie. Daarnaast zijn  de kosten van de  aanschaf relatief laag.

De werking:

Zolang de buitentemperatuur niet beneden -273 °C ( 0 ° Kelvin) komt kan een lucht/water warmte pomp gewoon werken. Bij deze temperaturen bewegen er geen moleculen meer en is er geen energie meer. Nu, bij -273 °C hebben wij andere zorgen.

Boven deze temperatuur is er genoeg energie en dus mogelijkheid tot verwarmen. Bijna alle warmte pompen kunnen hun werk probleemloos blijven doen tot -20 °C.

Een lucht/warmte warmtepomp bestaat uit een buitendeel en een binnendeel. Het deel dat buiten staat/ hangt, haalt energie uit de buitenlucht. Daarmee wordt het koudemiddel, dat zich in de warmtepomp bevindt, verwarmt. Dit koudemiddel heeft een laag kookpunt en genereert dus sneller warmte. De warmte die is ontstaan in dit koude middel wordt binnen, middels een warmte wisselaar overgedragen aan water. Met dit water verwarmen we dan de radiator of de vloerverwarming. Ook wordt het gebruikt om het tap/douche water in een buffervat te verwarmen, zodat douchen of afwassen ook lekker warm kan.

Lucht/lucht warmtepomp

De lucht/lucht warmtepomp werk met hetzelfde principe als de lucht/watervariant alleen worden er geen radiatoren verwarmd maar monteren we binnendelen die warme of koele lucht de ruimte inbrengen en deze zodoende op temperatuur houden.

Deze installeren we doorgaans op plekken waar snel en direct warmte kan worden gevraagd in een ruimte. Denk hierbij aan een slaapkamer of werkkamer. Als we de ruimte weer verlaten zetten we het uit en wordt er geen energie meer gestoken in het op temperatuur houden van de ruimte in onze afwezigheid. Terwijl we niet altijd de radiatoren dichtdraaien als we er niet zijn.

Eigenlijk is het een airco die kan koelen en verwarmen.

Warmtepompboiler

Voor tapwater zal een alternatief moeten worden gevonden want een lucht/lucht warmtepomp zal geen water kunnen verwarmen. Hiervoor is er dan wel weer de warmtepompboiler. Deze boiler gebruikt lucht en water om het tapwater te verwarmen en op temperatuur te houden. Eigenlijk als de lucht/water warmtepomp maar dan alleen voor tapwater. Deze boiler is ideaal in situaties waar alleen lucht/lucht mogelijk is of op die plaatsen waar een warmtepomp niet kan worden geplaatst.

Water/water warmtepompen

Deze manier kennen we het langst als warmtepomp. En hoewel de lucht/luchtpomp ook al heel lang bestaat in de vorm van een airco maar dan zonder de mogelijkheid van verwarmen. Een water/water warmtepomp plaatsen we niet. Mocht u meer willen weten over deze manier van verwarmen dan kunnen we u doorverwijzen naar een partij die hier in is gespecialiseerd.

hybride cv warmtepomp
cv-ketel

hybride cv ketel of warmtepomp.

Een hybride cv ketel of warmtepomp is een oplossing om op de bestaande cv ketel op gas aan te sluiten. De cv ketel wordt dan ondersteund door een warmtepomp. In combinatie met zonnepanelen levert dit een aanzienlijke besparing op.  Met een hybride cv ketel kunt u niet geheel van het gas af. Maar u voegt  een energiebesparing toe. De oplossing met een hybride cv ketel is minder kostbaar dan een volledig elektrisch warmtepomp systeem. En toch geeft deze een mooi duurzaam resultaat.

cv ketel

Naast de warmtepompen en de hybride cv ketel bieden we ook nog de conventionele cv ketel aan. Een moderne cv ketel gebruikt aanzienlijk minder gas dan de oudere modellen. Misschien is het daarom verstandig om uw cv ketel te vervangen. Zeker als deze al een jaar of 10 of ouder is. De nieuwe cv ketels zijn uitgerust met intelligentie.  In combinatie met de nieuwe generatie thermostaten denken deze ketels metu mee. Daarmee zorgen ze er voor dat u niet onnodig veel gas gebruikt. Een makkelijke en snelle manier om toch duurzaam bezig te zijn.

Duurzaamheid begint met een goed gesprek

Duurzaamheid begint met een goed gesprek. Ga daarom altijd even met de adviseur aan tafel . Als u beter kunt beginnen met isoleren zeggen we dat ook eerlijk. Soms is isoleren de juiste eerste stap. Het kan u meer geld besparen. Bij een goed geïsoleerde woning is minder warmte nodig om comfortabel te wonen. Dat betekent een minder zware warmtepomp. En minder zonnepanelen nodig om die van stroom te voorzien. Dus een goed advies voordat u drastische maatregelen neemt en investeringen doet.  Iets waar u later wel eens spijt van zou kunnen gaan krijgen. Ook kunt u hier eens kijken of we bij uw buren al een installatie hebben opgeleverd. Vraag eens aan hen hoe het bevalt.