Blog

Je hebt het vast gelezen of gehoord in onze landelijke media. Budget Energie gaat stroom weggeven. Dit doen ze in het weekend tussen bepaalde tijden op de dag. Je mag het dan niet gebruiken om je accu’s mee te laden of je auto op te laden. Wie gaat dat betalen? Dat is simpel. In de eerste plaats betalen we dat met zijn allen maar bij Budget Energie is de zonnepaneelhouder de klos. Als je bij Budget Energie of van der Bron zit, dan betaal je een toeslag voor de teruglevering. Nu wil ik je het technische verhaal dat dit van tafel veegt besparen maar kijk anders eens het filmpje dat we onlangs hebben geplaatst en het wordt je duidelijk.


Eigenlijk is het niet eerlijk. Stel je je gaat naar de bakker met je zelf gebakken brood? En die bakker zegt tegen je; “Ik wil het brood wel van je afnemen maar dan moet je me € 2,50 betalen”. Je mag dus voor je eigen inspanning geld toebetalen. Nu gaat deze vergelijking mank want de bakker mag gewoon weigeren je brood af te nemen want je kan het tenslotte zelf wel opeten. Jouw energieleverancier mag dat niet. Die moet de door jouw zonnepanelen opgeleverde stroom afnemen. Dat is geregeld en we kennen het als ‘de salderingsregeling’. Wat doet de energieboer? Die legt je een toeslag op voor de door jouw geleverde stroom. 


Hierdoor lijkt het allemaal wat onaantrekkelijk te worden. En heel eerlijk; soms is dat ook gewoon zo, vooral als je alleen stroom opwekt en (nagenoeg) niets verbruikt. Zolang je de grootverbruikers in je huis (denk hierbij aan wasmachine, droger, vaatwasser en natuurlijk het laden van je auto of accupakket) aanzet als de zon schijnt en je zorgt dat jeje opbrengst zoveel mogelijk in je huis blijft en je dus geen toeslag hoeft te betalen omdat je elektrasaldo 0 of in de - zit. Je neemt dus gewoon af.


Je kan ook proberen een energieleverancier nemen die het beste bij je past en als uiteindelijk iedereen jou gaat “straffen” voor je zonnepanelen? Dan neem je een opslag om juist in die piekuren je stroom als appeltje voor de dorst weg te zetten. 


Wil je meer weten van over jouw mogelijkheden? Bel of mail ons voor een afspraak en we komen bij jou thuis om voor jou en jouw huishouden een maatwerk advies neer te leggen.


Gerard Hoving