Zonnepanelen
Investeer in groene energie met onze hoogwaardige zonnepanelen! Wij leveren, installeren en onderhouden zonnepanelensystemen die niet alleen jouw energierekening verlagen, maar ook bijdragen aan een duurzamere planeet.

Zonnepanelen

Zonnepanelen emmen

Met zonnepanelen maak je je eigen stroom! De zon staat er toch en het enige dat we doen is gebruik maken van deze zonne-energie om deze om te zetten naar elektriciteit.

Maar hoe werkt dat dan? Een zonnepaneel bestaat doorgaans uit glas aan de voorzijde, glas of kunststof aan de achterzijde en een zonnecel hier tussenin. Het hoofdbestanddeel van een zonne-cel is silicium. Deze is verwerkt in 2 lagen. Onder invloed van licht ontstaat stroom tussen deze 2 lagen. Met deze stroom maakt u uw eigen elektriciteit. Gaaf toch?

Er zijn verschillende redenen om zonnepanelen aan te schaffen. De meeste voorkomende redenen zijn: 

  1. Energiekostenverlaging: Zonnepanelen stellen je in staat om je eigen groene stroom te produceren, waardoor je afhankelijkheid van traditionele energieleveranciers wordt verminderd en je maandelijkse energiekosten aanzienlijk worden verlaagd.
  2. Milieuvriendelijk: Maak deel uit van de milieubewuste beweging. Zonnepanelen verminderen je ecologische voetafdruk, verminderen de CO2-uitstoot en dragen bij aan een schonere en groenere wereld.
  3. Subsidies en financiële voordelen: Profiteer van mogelijke subsidies en financiële stimuleringsregelingen voor zonnepanelen. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. 
  4. Toekomstbestendige investering: Zonnepanelen verhogen de waarde van je woning of bedrijfspand. Het is een duurzame investering die op de lange termijn rendement oplevert.

Maak vandaag nog de overstap naar duurzame energie met onze hoogwaardige zonnepanelen. Neem contact met ons op voor een advies op maat en ontdek hoe jij kunt profiteren van een groenere en kostenefficiënte toekomst! 

 We begrijpen dat de veranderende markt vragen bij je oproept. Hieronder proberen we een aantal veelvoorkomende vragen te beantwoorden:

Verreweg de meeste Nederlandse daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Grote kans dat jouw dak daar bij hoort.

 

Er zijn 3 factoren die bepalen hoeveel zonnestralen jouw dak kan opvangen:

 

1. De richting en de helling van je dak. Een dak op het zuiden, westen of oosten vangt meer zon dan een dak op het noorden. En ook de helling van je dak heeft invloed. Dit betekent niet dat een dak op het noorden niet geschikt is!
2. Hoeveel schaduw er op je dak valt. Misschien staat er een boom naast je huis die zonnestralen tegenhoudt, of heb je een schoorsteen of dakkapel die schaduw op je dak werpt. Een beetje schaduw is niet erg, maar teveel schaduw vermindert de opbrengst. Door optimizers te gebruiken kan dit “probleem” als snel verholpen worden. 
3. Hoeveel ruimte je op je dak hebt voor zonnepanelen. Op de plek van een raam of kan je bijvoorbeeld geen panelen neerleggen. Een zonnepaneel is gemiddeld 110 x 170 cm groot. 


Bij Hoving Duurzaam zijn we inmiddels daken in alle soorten en maten tegengekomen, dus je mag ons altijd bellen om te overleggen over de geschiktheid van jou dak!

Het antwoord op deze vraag hangt van meerdere factoren af. Ten eerste is het handig om te weten hoeveel panelen er op jouw dak passen. Een zonnepaneel is gemiddeld 1 meter bij 1,70 meter (dit kan iets afwijken, dit hangt af van het merk maar het is een redelijk goed gemiddelde). Als je exact weet hoeveel oppervlakte jouw dak heeft dan is het makkelijk te bepalen hoeveel panelen erop passen!


Daarnaast adviseren wij om de hoeveelheid panelen aan te passen op je verbruik. Hier is een rekensommetje voor:


Door uw jaarverbruik (kWh) te vermenigvuldigen met de omrekenfactor (0,85 als de panelen richting het oosten of westen liggen en 0,90 als de panelen richting het zuiden liggen) kom je erachter wat je Wattpiek is (het aantal wattpiek is wat je nodig hebt om je jaarverbruik te dekken). 


Stel je voor: verbruik je jaarlijks zo'n 4.000 kWh aan stroom? Dan heb je een installatie nodig van 4.000/0,85 = 4.705 WattPiek. Dit getal deel je vervolgens door het vermogen van jouw gewenste zonnepaneel en dan weet je precies hoeveel panelen je nodig hebt, en of ze allemaal op je dak passen! 

Zonnepanelen blijven rendabel, zelfs zonder salderingsvergoeding of thuisbatterij. Echt waar!. Het wordt alleen nog belangrijker om zo efficiënt mogelijk met zonnestroom om te springen. Het stroom dat opgewekt wordt moet meteen verbruikt worden. Er zijn steeds meer slimme apparaten die samenwerken met zonnepanelen zodat ze weten wanneer ze aan moeten springen!

Verder is een oost-west opstelling van zonnepanelen ook een goed idee. Met zo’n opstelling profiteer je ‘s ochtends van de eerste zonnestralen én ‘s avonds van de avondzon. Je energieopwek is hierdoor stabieler en je hebt genoeg stroom gedurende de hele dag. Deze oriëntatie is ideaal voor een plat dak zonder schaduw, een schuurdak, dakkapel, uitbouw en natuurlijk een schuin dak met oost-west opstelling. We bekijken graag met jou de mogelijkheden!

Je energieleverancier streept op je jaarrekening de stroom die je teruglevert weg tegen de stroom die je verbruikt. Dat heet salderen en scheelt tot honderden euro's op je jaarlijkse energierekening, afhankelijk van onder meer je leverancier, verbruik en aantal zonnepanelen. Alleen over de door jou verbruikte energie betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw. De huidige salderingsregeling loopt tot 1 januari 2025 en wordt stapsgewijs afgebouwd tot het salderen stopt in 2031.

Worden zonnepanelen daardoor financieel onaantrekkelijk? Nee, zeker niet! Ook zonder de salderingsregeling verdienen zonnepanelen zichzelf terug. Als je in 2024 zonnepanelen koopt, verdien je die in +/- 6 jaar terug. Daarbij is al rekening gehouden met de afbouw van de salderingsregeling.