Veelgestelde vragen

Heel kort: zonnepanelen maken stroom en zonnecollectoren/zonneboilers maken warm water.

Het grootste verschil bestaat uit het feit dat door de zonnecollector water/glycol loopt via een leidingstelsel, en dat een zonnepaneel direct elektriciteit levert. 

Verreweg de meeste Nederlandse daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Grote kans dat jouw dak daar bij hoort.

Er zijn 3 factoren die bepalen hoeveel zonnestralen jouw dak kan opvangen:

  1. De richting en de helling van je dak. Een dak op het zuiden, westen of oosten vangt meer zon dan een dak op het noorden. En ook de helling van je dak heeft invloed. Dit betekent niet dat een dak op het noorden niet geschikt is!
  2. Hoeveel schaduw er op je dak valt. Misschien staat er een boom naast je huis die zonnestralen tegenhoudt, of heb je een schoorsteen of dakkapel die schaduw op je dak werpt. Een beetje schaduw is niet erg, maar teveel schaduw vermindert de opbrengst. Door optimizers te gebruiken kan dit “probleem” als snel verholpen worden. 
  3. Hoeveel ruimte je op je dak hebt voor zonnepanelen. Op de plek van een raam of kan je bijvoorbeeld geen panelen neerleggen. Een zonnepaneel is gemiddeld 110 x 170 cm groot. 

Bij Hoving Duurzaam zijn we inmiddels daken in alle soorten en maten tegengekomen, dus je mag ons altijd bellen om te overleggen over de geschiktheid van jou dak!

Voor de meeste daken heb je geen vergunning nodig om zonnepanelen te mogen plaatsen. Alleen voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten heb je wel een vergunning nodig. 

Zonnepanelen zijn uitgerust met zonnecellen die zonlicht omzetten in gelijkstroom. Deze opgewekte gelijkstroom reist door de bekabeling naar de omvormer, die een cruciale rol speelt in het proces. De omvormer zet de gelijkstroom om naar wisselstroom, de vorm van elektriciteit die jouw huishoudelijke apparaten nodig hebben. Vanaf de omvormer gaat de opgewekte wisselstroom naar de meterkast. Hier wordt de stroom verdeeld en gebruikt binnen jouw woning. Eventueel overschot aan opgewekte energie wordt teruggestuurd naar het elektriciteitsnet, waar het wordt teruggeleverd en gesaldeerd met jouw energieverbruik.

Met deze geavanceerde technologie ben je niet alleen zelfvoorzienend in energie, maar draag je ook bij aan een duurzamere toekomst! 

De benodigde hoeveelheid zonnepanelen hangt af van jouw specifieke doelen en energiebehoeften. Overweeg je om volledig zelfvoorzienend te zijn of slechts een deel van jouw stroombehoefte op te wekken met zonnepanelen? Het antwoord bepaalt het aantal panelen dat je nodig hebt.

Het antwoord op deze vraag hangt dus van meerdere factoren af. Ten eerste is het handig om te weten hoeveel panelen er op jouw dak passen. Een zonnepaneel is gemiddeld 1 meter bij 1,70 meter (dit kan iets afwijken, dit hangt af van het merk maar het is een redelijk goed gemiddelde). Als je exact weet hoeveel oppervlakte jouw dak heeft dan is het makkelijk te bepalen hoeveel panelen erop passen! 

Daarnaast adviseren wij om de hoeveelheid panelen aan te passen op je verbruik. Hier is een rekensommetje voor:

Door uw jaarverbruik (kWh) te vermenigvuldigen met de omrekenfactor (0,85 als de panelen richting het oosten of westen liggen en 0,90 als de panelen richting het zuiden liggen) kom je erachter wat je Wattpiek is (het aantal wattpiek is wat je nodig hebt om je jaarverbruik te dekken). 

Stel je voor: verbruik je jaarlijks zo'n 4.000 kWh aan stroom? Dan heb je een installatie nodig van 4.000/0,85 = 4.705 WattPiek. Dit getal deel je vervolgens door het vermogen van jouw gewenste zonnepaneel en dan weet je precies hoeveel panelen je nodig hebt, en of ze allemaal op je dak passen! 

Natuurlijk zijn er nog meer factoren van belang, onze adviseurs willen je daar graag (vrijblijvend) over informeren dus schroom je niet om vragen te stellen!

Het idee dat zonnepanelen in de herfst en winter niet rendabel zouden zijn, behoort tot het rijk der fabels. Zonnepanelen zijn namelijk niet afhankelijk van direct zonlicht; ze werken op licht, wat betekent dat ze zelfs bij bewolkt weer functioneren. Hoewel de piekopbrengst tussen maart en oktober ligt, betekent dit niet dat zonnepanelen in de herfst en winter buiten spel staan.

In deze seizoenen is er nog steeds voldoende zonnestraling aanwezig, waardoor zonnepanelen óók dan energie genereren. Het is waar dat de opbrengst wellicht iets lager is dan tijdens de zonnigere maanden, maar het blijft een waardevolle bijdrage aan jouw energievoorziening!

De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van tenminste 25 jaar. Ze hebben vaak een vermogensgarantie van 90% na 10 jaar en 80% na 25 jaar. De omvormer heeft een gemiddelde levensduur van 15 jaar.

Hoewel zonnepanelen over het algemeen weinig onderhoud vergen, is het belangrijk om te beseffen dat enig vuil, zoals stof, zand of bladeren, zich in de loop der tijd kan ophopen. Hoewel regen het merendeel van het vuil wegspoelt, kan er toch wat achterblijven en de prestaties van je zonnepanelen beïnvloeden.


Om de maximale opbrengst te behouden, wordt aangeraden om je zonnepanelen jaarlijks schoon te maken. Dit onderhoud kan ervoor zorgen dat je rendement tot wel 15% hoger is. Het is een eenvoudige en effectieve manier om ervoor te zorgen dat jouw investering in zonne-energie optimaal blijft presteren.


Wist je dat wij gratis vijf jaar service en onderhoud aanbieden bij onze zonnepanelen? 

Er is géén landelijke subsidie meer voor het kopen van zonnepanelen, maar er zijn nog wel een paar gemeenten die hier subsidie voor geven. Hier is dus geen simpel antwoord op. Wij adviseren altijd even te informeren bij je eigen gemeente. 

Vanaf 2023 betaal je als particulier géén BTW meer op de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Dit scheelt 21% op de kosten!

Veel gemeenten bieden ‘goedkope leningen’ aan om te verduurzamen. 

Zonnepanelen stellen je in staat om zelf stroom op te wekken en te gebruiken. Het overschot aan opgewekte energie lever je terug aan het elektriciteitsnet, een proces dat bekend staat als 'terugleveren'. Door salderen verrekent je energieleverancier de terug geleverde stroom met de afgenomen stroom. Op jaarbasis betaal je enkel het afgesproken tarief over het saldo. Wat dit extra aantrekkelijk maakt, is dat je dezelfde prijs ontvangt – inclusief energiebelasting en btw – voor de teruggeleverde energie als voor de energie die je afneemt.

Ja, wij werken met onze eigen monteurs.

Wij hebben een gecertificeerd, vast team monteurs. Door te werken met een vast team, kunnen wij onze werkwijze en kwaliteit waarborgen!

Met een warmtepomp maak je een bewuste overstap van aardgas naar elektriciteit als energiebron voor het verwarmen van je huis. In tegenstelling tot een traditionele cv-ketel, draait een warmtepomp op elektriciteit, wat resulteert in minder gasverbruik en meer stroomgebruik. Het interessante is dat de besparing op gaskosten met de juiste warmtepomp vaak aanzienlijk groter is dan de extra kosten voor elektriciteit. Zeker in combinatie met zonnepanelen!


Deze slimme keuze leidt tot maandelijkse besparingen op je energierekening, terwijl je ook een positieve impact hebt op het milieu. Dubbel plezier dus!

Wist je dat je met een warmtepomp probleemloos kunt genieten van een warm en comfortabel huis, zelfs als je al radiatoren hebt? Het idee dat een warmtepomp alleen goed samengaat met vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren is een misvatting. In feite kunnen warmtepompen uitstekend samenwerken met je bestaande radiatoren, wat niet alleen kosten bespaart, maar ook tijd en moeite.


Hoe werkt dit? De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, grond of water en verhoogt deze tot een niveau dat geschikt is voor verwarming. Deze warmte kan vervolgens worden verspreid via de bestaande radiatoren in je huis. Het resultaat is een efficiënte en duurzame manier om je huis te verwarmen zonder de noodzaak van vloerverwarming.

Heb je je ooit afgevraagd hoe het mogelijk is dat voedsel in je diepvriezer afkoelt tot -18 °C, terwijl het in je huis misschien wel 20 °C of meer is? Het antwoord ligt in de ingenieuze toepassing van de wetten van de thermodynamica, en dit principe vormt de basis van hoe een warmtepomp werkt.


Net als bij je diepvries, maar dan in omgekeerde richting. Door een slim gebruik van een koelvloeistof die op lage temperatuur verdampt en vervolgens via compressie onder hoge druk wordt samengeperst, stijgt de temperatuur van de damp aanzienlijk. Dit proces maakt het mogelijk je huis te verwarmen, zelfs als het buiten koud is.


De warmtepomp biedt zo een efficiënte en milieuvriendelijke manier om warmte te onttrekken aan de omgeving en deze naar binnen te brengen, waardoor je op een comfortabele manier je huis kunt verwarmen, zonder afhankelijk te zijn van traditionele verwarmingssystemen.

Een warmtepomp produceert inderdaad geluid, en het geluidsniveau kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, de grootte, en de omgeving waarin deze is geïnstalleerd. Over het algemeen wordt aangenomen dat een moderne, goed onderhouden warmtepomp relatief stil is, vooral in vergelijking met oudere modellen.


Een geluidsniveau van ongeveer 40 dB voor de buitenunit van een warmtepomp is redelijk typisch voor een gemiddelde installatie. Ter vergelijking; een vaatwasser haalt ongeveer 50 dB en een voorbijrijdende auto ongeveer 85 dB. Dit geluidsniveau wordt vaak als acceptabel beschouwd, vooral omdat warmtepompen meestal buiten worden geplaatst, wat de geluidsoverlast binnenin het huis beperkt.


Het is belangrijk op te merken dat geluidsschattingen zoals deze kunnen variëren op basis van specifieke modellen, installatieomstandigheden en persoonlijke perceptie. Sommige warmtepompen zijn ontworpen met geluidsdempende materialen om het geluidsniveau verder te verminderen. Over het algemeen zijn warmtepompen een efficiënte en milieuvriendelijke manier om te verwarmen en te koelen, en het geluidsniveau is over het algemeen geen groot probleem voor de meeste huiseigenaren.


Ja! Op de website van de Rijksoverheid zijn deze subsidies terug te vinden: 


https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energie-thuis/vraag-en-antwoord/krijg-ik-subsidie-voor-een-warmtepomp

Een hybride warmtepomp combineert de voordelen van zowel een warmtepomp als een traditionele cv-ketel. Door de warmtepomp te gebruiken voor het grootste deel van de verwarmingsbehoefte, kunnen huiseigenaren aanzienlijk besparen op het verbruik van aardgas en dus op de energierekening, terwijl ze nog steeds kunnen vertrouwen op de cv-ketel voor extra warmte tijdens piekmomenten of voor het leveren van warm tapwater.

Over het algemeen kan een hybride warmtepomp een goede keuze zijn voor huiseigenaren die willen profiteren van de voordelen van hernieuwbare energie zonder volledig afhankelijk te zijn van elektrische verwarmingssystemen. Het is echter belangrijk om de kosten, installatievereisten en de specifieke behoeften van het huis in overweging te nemen bij het overwegen van de installatie van een hybride warmtepomp.

Ja, in principe wel! Hij werkt namelijk samen met je cv-ketel. De cv-ketel springt bij als het heel koud is buiten, of als je huis snel warm moet worden. Er zijn ook volledig elektrishe warmtepompen, deze werken zonder CV-ketel. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het huis goed geïsoleerd is om de efficiëntie van de warmtepomp te maximaliseren en energiekosten te verlagen