Op deze pagina hebben we wat antwoorden op veelgestelde vragen aan onze monteurs en adviseurs. Ook wat tips uit de praktijk
Een van de veelgestelde vragen is: Kan het wel uit om zonnepanelen te plaatsen? Het antwoord daarop is best ingewikkeld. Er zijn twee catagorieën mensen.
De eerste is “Geld zat”
Heeft u spaargeld op de bank dan is het zowieso interessant om zonnepanelen aan te schaffen. Met de huidige rente stand levert uw geld niets op op de bank. Zonnepanelen daarintegen geven u een rendement van 7%. Vraag onze adviseur hoe het zit
De tweede is “krap zat”
Wilt u goed doen voor het milieu maar gaat het u vooral om te besparen op de energiekosten? Dan bieden verschillende gemeenten een “zonnelening”of een “duurzaamheidslening”. Door de geringe rente op zo’n lening bent u maandelijks niet meer aan kosten kwijt voor uw enegie met aflossing van de lening dan dat u nu betaald aan energiekosten. Vraag onze adviseur naar de mogelijkheden
Veelgestelde vragen: “Moet er in huis verbouwd worden?”
Nee, in huis hoeft eigenlijk niets verbouwd te worden. Er zal alleen een omvormer opgehangen moeten worden. Deze is de verbinding tussen uw zonnepanelen en de meterkast. De omvormer kan op zolder of in de garage. Samen met de adviseur bepaalt u een handige plek. Het kan wel zo zijn dat er nog een aanpassing gedaan moet worden in de meterkast, of dat de meterkast vervangen moet worden voor een modernere. Dat kan de adviseur u vertellen. Het kan ook nog zo zijn dat er een dakdoorvoer gemaakt moet worden door het platte dak. Hier gaan de kabels door vanaf de zonnepanelen naar de omvormer.
De opbrengst valt tegen
Één van de veelgestelde vragen gaat over de opbrengst. Als u in het najaar of vroege voorjaar de panelen op uw dak heeft gekr
Als u wat langer uw panelen in de gaten houdt zult u zien dat op een mooie dag er een “curve” te zien is in de opbrengst. Maar zodra een een wolk voor de zon schuift ziet u een dal (zie foto) Er is verder duidelijk te zien dat in de ochtend en aan het einde van de dag minder opbrengst is dan rond 12 uur.
De Jaaropbrengst ziet er net zo uit als de dagopbrengst in foto1 alleen dan over het hele jaar gerekend. In de maanden november, december januari en februari is de opbrengst het laagst. De meeste opbrengst is in de maanden juni, juli en augustus. Dit kunt u zien in het voorbeeld hieronder.
Storing.. en nu?
Door onze unieke monitoring service zijn wij in staat om in een vroeg stadium storingen te ontdekken. Er zijn al een aantal klanten geweest waar onze service monteur belde voor een afspraak terwijl de klant zelf nog niet ontdekt had dat er iets mis was. Bij één klant was er een storing waarbij de helft van de panelen nog maar werkte. Er had een steenmarter onder de panelen gezeten en die had een kabel doorgeknaagd. Bij een andere klant viel het ons op dat de data verbinding regelmatig wegviel. Deze storing had te maken met een te grote afstand tussen de data-zender en de ontvanger. Door het leggen van een kabel waardoor de zender en ontvanger dichter bij elkaar kwamen is dat probleem ook verholpen.
Ziet u zelf iets waarvan u denkt dat het niet klopt? Bel met 0591-212119 en we kijken gelijk met u mee.
Één van de veelgestelde vragen gaat over de meterkast En dan vooral waarom die vervangen moet worden. Het heeft toch altijd goed gewerkt? Dat kan. De overheid heeft bepaald dat als onze monteurs (gecertificeerd installateur) een aanpassing doet in uw meterkast hij daar ook voor verantwoordelijk is. Hij moet dus ook beoordelen of de meterkast aan de huidige eisen voldoet.
Wij zullen niet proberen u extra geld uit de zak te kloppen als aanpassing van de meterkast voldoende is. Als de meterkast al in het huis zit vanaf dat het huis gebouwd werd 20-30 of nog meer jaren geleden, dan is de kans groot dat het niet meer voldoet aan de moderne eisen. Juist ook omdat er in de loop van de jaren meer en meer electrische apparaten bijgekomen zijn is het verstandig om het advies van de installateur ter harte te nemen. U kunt er ook voor kiezen om de aanpassing niet door ons te laten doen. In dat geval kunt u een prijsopgave vragen bij meerdere installateurs.
Als de monteurs bij u op de stoep staan is er al een hoop voorwerk gebeurd. Er is een windbelasting berekening gemaakt. Een legschema gemaakt. En er zijn papieren met foto’s van de plek waar de omvormer komt. Als de adviseur heeft aangegeven dat de meterkast vervangen moet worden, dan hebben de monteurs ook die spullen bij zich.
Er zal dan iemand binnen zich bezig gaan houden met het ophangen van de omvormer en het vervangen van de meterkast. Op het zelfde moment zullen de anderen het dak opgaan om volgens het schema van de leverancier de profielen op het dak te bevestigen. Vervolgens worden daarop de panelen geplaatst en via een dakdoervoer de kabels vanaf de zonnepanelen naar de omvormer getrokken. Daarna word de dataverbinding aangebracht en wordt alles getest. Alles werkt dus als de monteurs naar huis gaan.
Belangrijk
Schoonmaken van zonnepanelen met kraanwater
veelgestelde vragen over schoonmaken hebben te maken met de hogedrukspuit en gewoon kraanwater.Als u uw panelen zelf schoonmaakt met kraanwater dan kunnen er kalksporen achterblijven op de panelen. Daardoor zullen de panelen sneller weer vies worden. Vooral algen voelen zich thuis op het ruwe oppervlak wat uw panelen door kalk krijgen. Beter is het om ze schoon te (laten) maken met osmose water. Elke glazenwasser gebruikt dat. Als wij het schoonmaken uitvoeren, controleren we gelijk op hot-spots en beschadigde kabels. Wilt u een schoonmaak of inspectie uit laten voeren? neem dan contact met ons op.
Hulp nodig?
Bent u een bestaande klant of wilt u dat worden, en heeft u hulp nodig bij :
- Storing: Bel of stuur een email Whatsappen kan nu ook
- prijsopgave: Vul het contact formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op
- Onderhoud: Wilt u uw panelen een opfrisbeurt geven? Vraag dan een servicebeurt aan. Op deze pagina leest u wat we dan nog meer doen.
- Mijn vraag staat er niet bij: Gebruik het antwoord formulier en we beantwoorden uw vraag per mail of in een persoonlijk gesprek met onze adviseur